TTP Logo
EN
Οι ιστορίες τους / Άγγελος και Μελίνα, Καστελλόριζο
Map of Καστελλόριζο

Ανακαλύπτοντας νέες προοπτικές

Άγγελος και Μελίνα από Καστελλόριζο
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ- ΣΑΝΤΡΑΠΕΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
16 Ιουλίου, 2023

Ο Αγγελος και η Μελίνα ζουν στο Καστελλόριζο το οποίο, αν και απομακρυσμένο, τους προσφέρει πολλές χαρές με τους φίλους, τις παρέες και τις οικογένειές τους, ενώ φοιτούν στο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του νησιού.

O Άγγελος ευχαριστιέται τη ζωγραφική και τα ταξίδια, και τις “αμέτρητες βουτιές στη θάλασσα!”. Στον ελεύθερό του χρόνο επιδιώκει να περνάει χρόνο κάνοντας παρέα με τους φίλους του και να αφιερώνει μέρος της μέρας του σε βόλτες με τον μικρό του αδελφό. Στο σχολείο θέλει πάντα να εξερευνεί νέες ιδέες και να αποκτά καινούργιες γνώσεις καθώς, όπως λέει και ο ίδιος “σίγουρα στο μέλλον θα μου φανούν χρήσιμα!”. Πολύ σημαντική για εκείνον, όπως τονίζει, είναι η σχέση με τους καθηγητές τους, στους οποίους μπορεί να στραφεί και να τους συμβουλευτεί. Όπως θυμάται ο ίδιος, ήταν ένα από τα πρώτα παιδιά που συμμετείχαν στο The Tipping Point Program στο σχολείο του και από τότε έχει πάρει μέρος σε πολλές συνεδρίες, όπου άκουσε από μέντορες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώρισε καινούργιες οπτικές σχετικά με διαφορετικά επαγγέλματα. “Ενημερώθηκα για διάφορα επαγγέλματα, σπουδές και συνθήκες εργασίας” συνεχίζει, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να συνειδητοποιήσει ποια επαγγέλματα του αρέσουν και να ξεκινήσει να διαμορφώνει τις επιλογές του. Ξεχώρισε ιδιαίτερα συνεδρίες που αφορούσαν στη ζωή και στη δραστηριοποίηση των ανθρώπων του νησιού. “[Το πρόγραμμα] Είναι ένας καλός τρόπος να λαμβάνουν οι μαθητές/τριες συμβουλές, για να μπορέσουμε να επιλέξουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό μας!”. Όπως μοιράστηκε ο ίδιος, ζώντας στο ακριτικό Καστελλόριζο, δεν είναι εύκολη πάντα η πρόσβαση σε πληροφορίες και ανθρώπους έξω από το κλειστό κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών και μαθητριών. Μέσα από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ο Άγγελος είχε τη δυνατότητα να συναντήσει ανθρώπους, καταξιωμένους επαγγελματίες, που διαφορετικά δεν θα είχε τρόπο να γνωρίσει, και να εξερευνήσει νέες επαγγελματικές επιλογές. Ο ίδιος παρατηρεί ακόμα, τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα του The Tipping Point τον έχει βοηθήσει να ενισχύσει τις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητές του μέσα από την ενεργή συμμετοχή του στις συνεδρίες με μέντορες, καθιστώντας τη σκέψη του πιο δημιουργική και κριτική.

Η Μελίνα, μαθήτρια της Α’ λυκείου, βρήκε πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μπορούσε να ακούσει από τόσους διαφορετικούς ανθρώπους για το επάγγελμά τους μέσα από τις εμπειρίες τους, και βρήκε την επικοινωνία με τους μέντορες διαφωτιστική και κατανοητή. Όπως παρατήρησε η ίδια, η συμμετοχή του σχολείου τους ήταν ιδιαίτερα σημαντική “επειδή στο Καστελλόριζο σχεδόν κανένα παιδί δεν μπορεί να ανακαλύψει πολλά επαγγέλματα και ασχολίες που ίσως να το ενδιέφεραν”. Μας εξήγησε ότι μέσα από το πρόγραμμα βλέπει ότι εκείνη και οι συμμαθητές της είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν επαγγέλματα και κάποιοι από αυτούς να βρουν το “κατάλληλο” για αυτούς, “παρά να ασχοληθούν με τα “γνωστά” [επαγγέλματα] επειδή δεν υπάρχουν άλλες επιλογές”. Κλείνοντας, μοιράστηκε ότι η συμμετοχή της “Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία που μου έμαθε πως το πείσμα και η σκληρή δουλειά θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά μου!”


;

Για το TTP

Το The Tipping Point (TTP) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους/τις νέους/ες σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές τους αποφάσεις, προετοιμάζοντάς τους για την είσοδό τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας, και καθιστώντας τη μάθηση πιο βιωματική, ενδιαφέρουσα και συνδεδεμένη με την πραγματική ζωή.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, καθορίζουν την ατζέντα των συναντήσεών τους με επαγγελματίες ανά τον κόσμο, οι οποίοι αλληλεπιδρούν μαζί τους μέσω live ομαδικών συνεδριών ή/και ασύγχρονων βίντεο-απαντήσεων.

Μέσα από ένα ασφαλές και δομημένο ψηφιακό περιβάλλον, μαθητές/τριες σε νησιά, σε απομακρυσμένα περιφερειακά χωριά, σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές ή σε μεγάλες πόλεις, διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επιλογές τους, λαμβάνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους από επαγγελματίες από όλο τον κόσμο - από γιατρούς και αγρότες σε ένα κοντινό χωριό μέχρι και έναν μηχανικό της NASA από τη Φλόριντα - τους οποίους διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ TTP
The Tipping Point Logo
The Hellenic Initiative Australia Logo

Για το THI Australia

Το The Hellenic Initiative Australia (THI Australia), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο. Αποστολή του είναι να φέρει σε επαφή Αυστραλούς και φιλέλληνες συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της Ελλάδας.

Το THI Australia, συνεργαζόμενο με καινοτόμες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα, στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων που προσφέρουν άμεση ανακούφιση, προωθούν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και δημιουργούν διαρκή θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Από το 2015, το THI Australia έχει αφιερώσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα έργα και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, συνεργαζόμενο με έντεκα ΜΚΟ που εμπνέουν με το έργο τους.

Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε τέσσερις βασικούς άξονες: Υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Το THI Australia ξεκίνησε τη συνεργασία του με το The Tipping Point το 2019, η οποία αρχικά αφορούσε τρία πιλοτικά σχολεία.

Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων διευρύνθηκε, καθώς αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένες προσεγγίσεις για ελληνικούς Συλλόγους της Αυστραλίας και για ιδιώτες, επιτρέποντάς τους να υποστηρίξουν σχολεία σε περιοχές της Ελλάδας, όπως το Καστελλόριζο, η Κρήτη, η Καλαμάτα και η Κως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ THI AUSTRALIA
TTP Logo
Αλλάζουμε βιωματικά έναν μαθητή, μια τάξη, ένα σχολείο, μια κοινωνία σε κάθε άκρη της Ελλάδας.
SOCIAL MEDIA