TTP Logo
EN
Οι ιστορίες τους / Άννα, Καλαμάτα
Map of Καλαμάτα

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες συμβουλές και καθοδήγηση

Άννα από Καλαμάτα
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ- 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
16 Ιουλίου, 2023

Η Άννα είναι 17 χρονών και ζει με την οικογένειά της στην Καλαμάτα. Τα πρώτα σχολικά της χρόνια τα πέρασε στη Μάνη, ωστόσο πριν 5 χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε με σκοπό η αδελφή της να συνεχίσει στο λύκειο. Σήμερα η Άννα φοιτά στο Λύκειο στην Καλαμάτα και είναι πολύ χαρούμενη μέσα στη σχολική της κοινότητα. “Είμαστε σαν μία μικρή κοινότητα και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, οπότε είμαστε σαν οικογένεια, θα έλεγα, η κάθε τάξη”, και συνεχίζει λέγοντας ότι σε αυτό αποδίδει σε ένα βαθμό και τις καλές επιδόσεις της ίδιας αλλά και των συμμαθητών της.

Το δικό της αγαπημένο μάθημα είναι τα μαθηματικά “Από μικρή είχα κλίση στα μαθηματικά, πάντα μου άρεσαν οι πράξεις, να ασχολούμαι με αριθμούς.”

Το 2020, όταν η Άννα ακόμα φοιτούσε στο 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας και το σχολείο βρέθηκε σε lockdown λόγω της πανδημίας, η ίδια και οι συμμαθητές της συνέχισαν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως παρά τις δυσκολίες της περιόδου. Εκείνο το διάστημα, μία από τις καθηγήτριες πρότεινε να συμμετάσχει η τάξη σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου οι μαθητές/τριες θα γνώριζαν ανθρώπους που ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριες επέλεξαν με ποιους επαγγελματίες θα ήθελαν να μιλήσουν με βάση τα ενδιαφέροντά τους και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της Άννας στο The Tipping Point Program!

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Άννα παρακολούθησε πολλές συνεδρίες με επαγγελματίες όπως οικονομολόγοι, γιατροί, κ.α. Μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της γνώρισε διαφορετικούς μέντορες και σταδιακά μπόρεσε να δει κομμάτια του εαυτού της σε επαγγέλματα που της κίνησαν το ενδιαφέρον. “Τον κάθε έναν από εμάς, έστω και λίγο, μας βοήθησε, καθώς σαν παιδιά δεν γνωρίζουμε πλήρως τι πρόκειται να ακολουθήσουμε και ποτέ δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό που θα επιλέξουμε θα είναι κάτι που μας ταιριάζει ή κάτι στο οποίο θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μέσω των συνεδριών κάθε μέντορας θεωρώ ότι βοήθησε κάθε παιδί ξεχωριστά”

Η ίδια, ξεχώρισε 2 μέντορες, 2 γυναίκες στον χώρο των επιχειρήσεων και των οικονομικών. “Θυμάμαι ξεχώρισα μία κυρία που δούλευε σε μία επιχείρηση, ασχολούνταν με τις εισαγωγές εξαγωγές αν θυμάμαι, και μου είχε κάνει πάρα πολύ εντύπωση γιατί ό,τι έλεγε ότι κάνει στην καθημερινότητά της, στο πώς έφτασε εκεί, μου άρεσε πάρα πολύ και είναι κάτι που επηρέασε τις επιλογές μου θεωρώ”. “Εμένα, από μικρή με φανταζόμουν σε μία θέση παρόμοια [με αυτές των μεντόρων]. Όταν ακούς κάτι που φαντάζεσαι αρχικά να το πραγματοποιεί κάποιος άλλος και να βλέπεις μέσα από αυτόν, να μπαίνεις στη θεση του λίγο, θεωρώ ότι είναι πολύ ωραίο. Είναι πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα να σου μιλάει [η μέντορας] για την επαγγελματική ζωή της και να σου εκπέμπει μία ενέργεια, να θέλεις να το πραγματοποιήσεις, να φτάσεις στη θέση της, να φτάσεις στο επίπεδο εκείνο. Σου δίνει ένα κίνητρο να συνεχίσεις να προσπαθείς, να βάζεις στόχους και να φτάσει η στιγμή που θα λες “τα κατάφερα!”

Η Άννα ακόμα αναφέρθηκε και στην έμπρακτη βοήθεια που έλαβε από τις μέντορες. “[Η μέντορας] ήταν πάρα πολύ φιλική απέναντί μου, ό,τι ρώτησα με κάλυψε πλήρως (...) Ήταν πολύ βοηθητική γιατί μου έδωσε και κάποιες συμβουλές. Ας πούμε, σε μία συνέντευξη, πώς πρέπει να συμπεριφερθώ και πώς πρέπει να είναι ένα βιογραφικό. Κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν ότι μου πρότεινε πώς μπορώ να ξεκινήσω να βρω μία δουλεια. Πολλά παιδιά δεν ξέρουνε πώς να αρχίσουνε στη ζωή τους, στην καριέρα τους και είμαστε απελπισμένοι γιατί ακούμε συνέχεια για ανεργία, στη χώρα μας ειδικά. Όλοι χρειαζόμαστε κάποιες συμβουλές και κάποιον προσανατολισμό. Σε έκανε να ελπίζεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.”

Κλείνοντας, η Άννα μετέφερε ένα μέρος από τον παλμό του συνόλου των συμμαθητών και συμμαθητριών της στο πρόγραμμα, αναδεικνύοντας το όφελος που είχαν όλοι τους παρακολουθώντας συνεδρίες σχετικές με διάφορα επαγγέλματα, πέραν των δικών τους μόνο ενδιαφερόντων. “Γνωρίζουμε πλέον για κάθε επάγγελμα έστω και κάτι, το οποίο θεωρώ είναι απαραίτητο, να έχουμε μία εικόνα για τα πλαίσια των επαγγελμάτων”. “Όλοι [οι συμμαθητές/τροες] ήταν πολύ ενεργοί, ρωτούσαν, και οι μέντορες μας απαντούσαν και μας παρότρυναν. Κάθε συνεδρία ήταν βοηθητική στο να πούμε “Α! Αυτό μου αρέσει! Ή αυτό δεν μου αρέσει”.

“Αυτό το πρόγραμμα πραγματικά εμένα με βοήθησε υπερβολικά πολύ, μόλις έκανα την πρώτη συνεδρία με τη μέντορα που δούλευε στην εταιρεία και μου περιέγραψε πώς δουλεύει, αμέσως κατάλαβα ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μένα, είμαι γεννημένη γι’ αυτό.”


;

Για το TTP

Το The Tipping Point (TTP) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως στόχο να ενδυναμώσει τους/τις νέους/ες σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές τους αποφάσεις, προετοιμάζοντάς τους για την είσοδό τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας, και καθιστώντας τη μάθηση πιο βιωματική, ενδιαφέρουσα και συνδεδεμένη με την πραγματική ζωή.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί, καθορίζουν την ατζέντα των συναντήσεών τους με επαγγελματίες ανά τον κόσμο, οι οποίοι αλληλεπιδρούν μαζί τους μέσω live ομαδικών συνεδριών ή/και ασύγχρονων βίντεο-απαντήσεων.

Μέσα από ένα ασφαλές και δομημένο ψηφιακό περιβάλλον, μαθητές/τριες σε νησιά, σε απομακρυσμένα περιφερειακά χωριά, σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές ή σε μεγάλες πόλεις, διευρύνουν τους ορίζοντες και τις επιλογές τους, λαμβάνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους από επαγγελματίες από όλο τον κόσμο - από γιατρούς και αγρότες σε ένα κοντινό χωριό μέχρι και έναν μηχανικό της NASA από τη Φλόριντα - τους οποίους διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ TTP
The Tipping Point Logo
The Hellenic Initiative Australia Logo

Για το THI Australia

Το The Hellenic Initiative Australia (THI Australia), είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε εθνικό επίπεδο. Αποστολή του είναι να φέρει σε επαφή Αυστραλούς και φιλέλληνες συμβάλλοντας στην ανάκαμψη και την αναζωογόνηση της Ελλάδας.

Το THI Australia, συνεργαζόμενο με καινοτόμες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα, στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων που προσφέρουν άμεση ανακούφιση, προωθούν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και δημιουργούν διαρκή θετικό αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία. Από το 2015, το THI Australia έχει αφιερώσει περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα έργα και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, συνεργαζόμενο με έντεκα ΜΚΟ που εμπνέουν με το έργο τους.

Οι προσπάθειες αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε τέσσερις βασικούς άξονες: Υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός. Το THI Australia ξεκίνησε τη συνεργασία του με το The Tipping Point το 2019, η οποία αρχικά αφορούσε τρία πιλοτικά σχολεία.

Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των συμμετεχόντων σχολείων διευρύνθηκε, καθώς αναπτύχθηκαν ειδικά σχεδιασμένες προσεγγίσεις για ελληνικούς Συλλόγους της Αυστραλίας και για ιδιώτες, επιτρέποντάς τους να υποστηρίξουν σχολεία σε περιοχές της Ελλάδας, όπως το Καστελλόριζο, η Κρήτη, η Καλαμάτα και η Κως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ THI AUSTRALIA
TTP Logo
Αλλάζουμε βιωματικά έναν μαθητή, μια τάξη, ένα σχολείο, μια κοινωνία σε κάθε άκρη της Ελλάδας.
SOCIAL MEDIA